facebooklogo      Instagram logo     

Op maandag 8 april bezochten zo’n 130 inwoners van het dorp Teuge en andere geïnteresseerden de informatieavond bij E-deck op het vliegveld. Zij kregen alle mogelijke informatie over de ambitie om Teuge energieneutraal te maken en geheel zelfvoorzienend waar het om energie (stroom) gaat.

Het initiatief startte 10 jaar geleden, het huidige concrete project ruim een jaar geleden. Inmiddels is er al veel werk verzet. De commissie CO2- en Energieneutraal van Algemeen Belang Teuge en de werkgroep Smart Energy Hub hebben al met veel ondernemers gesproken en ook met verenigingen in het dorp. Ondernemers op het vliegveld, maar ook in de landbouw. Een groot deel van deze groep heeft een intentieverklaring ondertekend.

Nu waren de inwoners aan de beurt, die presentaties voorgeschoteld kregen van Lucas Harbers , voorzitter van ABT, en van Wilco Hekkert, de procesbegeleider van Burgers met Energie. Heldere presentaties, zo vonden de aanwezigen. Daarna werden er inhoudelijke vragen gesteld aan de panelleden. Dit waren Robbin Sanders (inwoner en deskundig op het gebied van batterij-opslag), Endré Timar (gemeente Voorst), Tygo Tomassen (Energiehaven) en Geerte van der Steen (Alliander). De vragen gingen onder andere over garanties dat het ook realiseerbaar is en aantrekkelijk is voor mensen die straks mee gaan doen. Als de nieuwe Energiewet straks aangenomen is dan werken ondernemers en particulieren voor het eerst in Nederland samen, wisselen zij onderling stroom uit. Het profiel van de deelnemende partijen in Teuge is zeer geschikt voor een Smart Energy Hub. Het dorp zal niet direct in zijn geheel, maar in fases mee kunnen doen. Deelnemers zijn dan lid van een nog op te richten coöperatie.

Er moet nog veel gebeuren, op allerlei vlakken, maar gezien alle reacties gaat de werkgroep voortvarend door. Klik op onderstaande links voor de video over 'De wereld van B' en van de presentatie van de avond. Meer informatie volgt op deze website en de sociale media.

 


 

 

 

Ga naar boven