facebooklogo      Instagram logo     

4 mei 2022. Op de nieuwe locatie van het oorlogsmonument in Teuge kunnen we na 2 pandemiejaren weer met elkaar herdenken. In 2021 waren we helaas nog niet verlost van de pandemie en herhaalde de opzet van 2020 zich. Wij herdenken als dorpen Teuge en De Vecht jaarlijks alle slachtoffers van oorlogsgeweld bij het monument ter nagedachtenis van de omgekomen zes bemanningsleden van de op 12 juni 1943 in Teuge neergestorte Lancaster bommenwerper. Een emotionele en voor sommigen verwarrende gebeurtenis om dit te doen op ca. 1.500 km afstand van gruwelijk oorlogsgeweld.

 

Vanaf 18.45 uur verzamelden zich ca. 150 deelnemers bij het monument op uitzichtpunt KIJK!

 

 fotograaf : Peter Cornelisz

  

Het monument is ca. 40 meter verplaatst richting De Schaapskooi en indrukwekkend verfraaid d.m.v. een kring van Maple Leafs. Dit jaar werd de muzikale begeleiding op bijzondere en intieme wijze verzorgd door een kwartet van muziekvereniging Cadenza.

Om klokslag 19.00 uur verzorgden 2 vliegtuigen van Bert van de Bunte een indrukwekkende fly-by met aan het slot een ontroerende ‘missing man’ formatie. Coert Munk hield vervolgens een korte inleiding over het thema “Vrijheid in verbondenheid”, gevolgd door een bijdrage door Annemarie Balster, directeur van basisschool De Zaaier. Na het taptoesignaal volgden 2 minuten stilte en het Wilhelmus. Na de laatste tonen presenteerde Hetty Vorselman in het Nedersaksisch dialect een passend gedicht en werden bloemstukken gelegd door leerlingen van basisschool De Zaaier, door vertegenwoordigers van Algemeen Belang samen met Peco en door de directie van Luchthaven Teuge. Na het leggen van de bloemstukken hebben 2 leerlingen van De Zaaier hun zelfgeschreven gedichten voorgedragen.

Nadat vanaf het monument de ‘Last Post’ klonk over het stille vliegveld sloot Lucas Harbers namens Algemeen Belang Teuge de herdenking af met een speciaal woord van dank aan allen die met hun  bijdrage deze indrukwekkende gebeurtenis mogelijk hebben gemaakt, met een speciaal woord van dank aan de kinderen en hun begeleider(s) van De Zaaier die het onderhoud van het monument hebben geadopteerd. Met elkaar hebben zij hard gewerkt waardoor zowel het gedenkteken als het tuintje er weer piekfijn uitzagen.

De oranje bloemen, geplant door de leerlingen in het tuintje voor het monument, zijn opnieuw ter beschikking gesteld door Kwekerij Papillon. Ook de samenwerking met Hans Bijloo en Johan Bosma van Ecotribe was weer tiptop in orde. Zij verzorgden d.m.v. zonnepanelen en accu’s de versterking van het geluid.

 

 

 

 

Alles op een rij

Word lid van ABT

Bent u betrokken bij ons dorp en wilt ABT steunen?

Word dan lid van Algemeen Belang Teuge.

 

WhatsHappening

WhatsApp

In Teuge is een actieve WhatsHappeninggroep om de buurt veilig te houden.

Klik hier om u aan te melden

 Welkom in Teuge

Informatieboekje voor nieuwe Teugenaren.

Voorkant Welkom in Teuge

 Klik op de afbeeding om het boekje te downloaden

Ga naar boven